fbpx

10 gouden tips voor het praktijkexamen

En dan is het zover, je mag deelnemen aan het rijexamen! Veel leerlingen weten niet goed wat ze kunnen verwachten op een rijexamen. Waar moet je op letten? Wat kun je doen om je op je gemak te voelen? Wij zullen een aantal tips geven om te slagen voor het rijexamen.

 

Tip 1: Voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk dat je genoeg lessen hebt gehad. Je moet niet op zien tegen je examen, het moet gewoon formaliteit zijn. Zo kan je met een gerust hart je examen doen.

 

Tip 2: Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent

Probeer je te ontspannen de avond voor je examen. Ga lekker een film kijken, ga sporten of doe iets anders waarvan je ontspant. Zorg ook voor genoeg nachtrust en ga op tijd naar bed. Wanneer je goed uitgerust bent zal je je beter kunnen concentreren tijdens het examen.

 

Tip 3: Luister niet te veel naar verhalen van anderen

Iedereen ervaart het examen anders, dus laat je niet gek maken. Ervaringen van anderen kunnen ervoor zorgen dat je je extra zorgen gaat maken. Dit is echter nergens voor nodig.

 

Tip 4: Rijd zoals je van je instructeur hebt geleerd

Ga vooral niet rijden zoals familie of vrienden je vertellen dat je moet rijden. Het beste is om gewoon te rijden zoals je tijdens je lessen ook hebt gedaan. Je instructeur leert je precies zoals officieel hoort.

 

Tip 5: Leg de lat niet te hoog tijdens het examen

Niemand kan een foutloze rit rijden, dat is gewoon onmogelijk. Je rijinstructeur laat je niet voor niks examen doen/ Dit betekent dat je niveau hoog genoeg is.

 

Tip 6: Laat zien dat je fouten op kunt lossen

Wanneer je een fout maakt denk dan niet gelijk dat je gezakt bent. Corrigeer jezelf. Dit vindt een examinator vaak veel belangrijker dan de fout zelf.

 

Tip 7: Zorg ervoor dat je niet continu bezig bent met je snelheid

Je moet je snelheid aanpassen naar de omstandigheden. Je moet natuurlijk niet te hard rijden maar je hoeft niet continu op de teller te kijken of je wel 29,8 km/h rijdt. De examinator vindt het belangrijker hoe jij je snelheid aanpast aan (gevaarlijke) situaties.

 

Tip 8: Belangrijk is dat je in jezelf gelooft!

Je moet achter de beslissingen staan die je neemt en durven te rijden. Doordat je initiatief toont laat je zien dat je actief kan deelnemen in het verkeer. Zo wordt een klein foutje snel vergeven door de examinator.

 

Tip 9: Eet een banaan

Je zult misschien wel denken dat dit een fabeltje is. Maar een banaan eten voor je rijexamen helpt echt! In bananen zitten stoffen die bevorderlijk zijn voor je alertheid, concentratie en motivatie.

 

 Tip 10: Wees niet bang voor de examinator

Bedenk bij jezelf: de examinator ook gewoon een mens. Hij of zij is er niet op uit om je te laten zakken en behandelt jou zoals ieder ander.

Social media

Proefles aanvragen

Met een proefles kun je kennis maken met Rijschool Nieuw Haarlem en kunnen wij een inschatting geven van hoeveel rijlessen je nodig hebt. Een proefles is geheel vrijblijvend.

Direct aanvragen