Verkeersdeelneming (AVD)

Samen de weg op tijdens de lessen verkeersdeelneming

Wat doe je tijdens de lessen verkeersdeelneming?

Wanneer je het examen Voertuigbeheersing hebt behaald, gaan we tijdens de lessen de weg op! Onder toeziend oog van de instructeur leer je omgaan met alle verkeerssituaties. Je zult onder andere gaan oefenen met:
Zo word je uitstekend voorbereid op je AVD-praktijkexamen!

Het AVD praktijkexamen
Wat kun je verwachten?

Eisen AVD praktijkexamen

Je mag pas deelnemen aan het praktijkexamen wanneer je in bezit bent van:

Begin van het CBR examen

Voor het AVD praktijkexamen ga je samen met de instructeur naar het CBR. Hier word je voorgesteld aan de examinator. Eerst word je legitimatie, theoriecertificaat en het AVB examen op geldigheid gecontroleerd. De examinator zal dan uitleggen wat er tijdens het examen van je verwacht wordt. Vervolgens wordt een oogtest gedaan om te controleren of je zicht goed is. Ook zal je buiten zelf de BRAVOK moeten controleren. Dit zijn de controlepunten van je motor, namelijk banden en brandstof, remmen, accu, vering en verlichting, olie en koelen en ketting. Uiteraard ben je hier door de instructeur al helemaal op voorbereid!

De rit

Vervolgens start de rit van ongeveer 40 minuten. De examinator en je rijinstructeur volgen in een auto. Via de porto krijg je opdrachten van de examinator. De route die je volgt heb je waarschijnlijk al geoefend tijdens een van de lessen. Het is een route met een stukje snelweg, verkeerspleinen, gelijkwaardige kruispunten en voorrangskruispunten. De examinator toetst of je in alle omstandigheden veilig en zelfstandig kunt rijden. Je moet laten zie dat je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. De examinator let onder andere op:

Impressievideo

Bereid je goed voor

Voor een uitstekende voorbereiding lees je hier onze tips en de meest gemaakte fouten. Check ook vooral hier de video van het CBR om een indruk te krijgen van het AVD examen. Wanneer je wilt weten wat je kunt verwachten is de tussentijdse toets een goede optie. Dit is een proefexamen op het CBR van in totaal 55 minuten.

Soorten praktijkexamens

Sommige leerlingen zijn tijdens het examen zo zenuwachtig dat zij niet meer goed kunnen rijden. Wanneer dit je bekend voorkomt, kan het zijn dat je last hebt van faalangst. Gelukkig hebben we bij Nieuw Haarlem gespecialiseerde instructeurs die hier goed mee om kunnen gaan. Ook kun je bij het CBR een speciaal rijexamen doen waarin rekening wordt gehouden met faalangst. Lees hier meer informatie.

Ben je geslaagd?

Na afloop van je motorexamen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het CBR examencentrum de uitslag. Wanneer je geslaagd bent voor je AVD examen kun je je rijbewijs aanvragen bij je gemeente. In gemeente Haarlem bedragen de kosten €41,60. Het soort rijbewijs dat je kan aanvragen is afhankelijk van je leeftijd.

Kosten

Wanneer je kiest voor een van onze voordelige pakketten, zijn alle praktijkexamens inbegrepen. Kies je ervoor om losse lessen te volgen, dan kost een AVD praktijkexamen €295,-. Bekijk hier al onze tarieven.

Ben je gezakt?

Wanneer je gezakt bent, bespreekt de examinator je verbeterpunten. Zo kun je je goed voorbereiden op je herexamen. Samen met je instructeur bespreek je het aantal losse lessen die je nodig zal hebben om hieraan te werken. Wanneer je vaker dan 4 keer bent gezakt dan kun je een speciaal examen aanvragen bij het CBR. Dit examen duurt langer, zodat er meer tijd is voor persoonlijke begeleiding.